Followers

Saturday, May 7, 2011

Tiap tiap hari adalah Hari Ibu :)

Salam and Hello Geng BLOGGERS !!



Bila SempeBila Hari Ibu tiba jek mesti bagi flowers la , card la , tapi kali ni rnes nak bagi lain dari yang lain (maybe) So , sempena Hari Ibu esok (8/5/11) rnes buat kek batik coklat untuk mommy :)

Sebenarnya , semenjak dua menjak usia makin meningkat nih *Tangan di bahu , mata pandang ke atas* rnes tak ada nak celebrate bagai macam dulu dulu zaman kanak kanak . Waaahhh ~ Bagi rnes setiap hari adalah hari Ibu dan juga Bapa . Ohhh mai , bagus anak orang nih . Anak sapo la yek . Kakaka :D Seriusly , kalau dulu selok bebenor nak celebrate celebrate nih . Uurghhh ~

Tadi rnes terasa nak makan kek batik coklet , so rnes buat jek .. Tengah tengah makan boleh pulak cakap ;

rnes : Mama na? Adik* Teeettttt , dah besau panjang panggil adik lagik . Ah , biau lh . jeluzz* adik buat kek batik sempena mother's day tomrw :) Kikiki .
Mama : Na na .
rnes : Oke , nah potong sendiri ;D
Mama : AHAHAHA :D

Mesti dalam hati mama **Kureng asem punya anak** HAHAHA :D


Oke guys , rnes nak tunjuk cara kek batik cooklat yang rnes buat tok mommy rnes :) Senang jek , esok u'll boleh la try yek :))



Bahan bahan ;
Biskut Marrie vanilla flavour
Serbuk koko - 1 cawan
Serbuk milo - 1/2 cawan
Gula pasir - 3/4 cawan
Air - 1 cawan
Butter cap - 1/2
Telur ayam - sebijik

Cara cara ;
i) CAMPURKAN serbuk koko , serbuk milo , dan gula pasir kedalam periuk or whatever yang u'll rasa senang

ii) Dan juga air . Cairkan ia dengan api sederhana

iii) Kemudian , buh butter cap dan kacau sehingga ia cair

iv) Dah cair , kecilkan api . Kemudian buh pulak telur ayam . Kacau selama 30saat , kemudian tutup api .
v) Dengan cepat dan tangkas , buh biskut marrie yang telah dipatah patahkan (patah 4)

vi) Gaulkan ia sehingga sebati , seperti ini

vii) Dah agak agak sebati , boleh transfer kek batik tuh dalam loyang (kalau ada loyang la) Kalau tak ada , bekas memana pun boleh jek :)

viii) Simpan dalam freez dan ready to eat !!! Nyuummm nyummmm .. Sedap gilak ^^,v



P/s : Rakan bloggers yang sudah bergelar ibu/mama/mak/ummi/mommy dan juga bakal rnes ucapkan Selamat Hari Ibuuuu !!! Waaahhhh !!! Macam beri ucapan hari raya pulaks . Wakakaaka :D



Tata !



2 comments:

  1. wahh,,bestnyee wat kek batik..slmt hri ibu 2 ur mum k..=)

    ReplyDelete
  2. @Cikida ; Ehhe . Best best ^^

    ReplyDelete

Dalam Blog ini adalah Hak Milik rneszaine Taukkk ... HAHA