Followers

Friday, June 3, 2011

Makna jari telunjuk di halakan ke arah kiblat setiap kali tahiyyat

Hi HelloSalam and Hyep Geng BLOGGERS !!!


Beberapa hari lepas , mama ada cerita yang dia dapat email dari kawan . Bila mama cerita tuh , rnes fikir ada jugak logiknya ~ Begitu besar maknanya :) Then , rnes suruh mama forwardkan email tuh . Tapi mama print pulak , but it's okey . Lagi baguskan , boleh tampal dekat dinding bilik solat :)

rnes baca artikel tuh penuh kusyuk sebab nak fahamkan maksud yang ingin disampaikan , MasyaAllah ~ Jatuh setitik dua titik air mata rnes T.T Info ini datang dari seorang blogger tapi blogger itu dah tak active sekarang . Last entry dia tahun 2010 . Meh kita baca sama sama ye rakan rakan ku sekalian :)


**Ayat dibawah adalah 100% copy and paste dari blogger tersebut . KELIK SINI


"Dalam solatku yang sudah sekian kalinya, aku tetap merenung telunjukku dalam setiap tasyahud (tahiyyat) awal dan akhir, mengharapkan pahala menurut sunnah mengisi setiap kantung pahala yang tak pernah ku lihat. Berpuluh tahun berbuat demikian, perasaan ingin tahu tetap menerjah hatiku. Mengapa Rasulullah s.a.w. berbuat demikian? Mengapa disunatkan merenung telunjuk sewaktu tasyahud? Pasti ada sesuatu sehinggakan disunatkan berbuat demikian. Bagi yang tak ambil pusing, tetap bahagian mereka dengan kantung pahala yang sarat di akhirat, dijamin Allah s.w.t..

Dirujuk persoalan itu kepada yang arif. Kata mereka telunjuk itu satu, diangkat ketika mengucapkan kalimah Aku bersaksi bahawa Tiada Tuhan Yang disembah melainkan Allah bagi menandakan keEsaan Allah yang Satu, Yang Maha Esa dan Tiada yang sebanding denganNya. Jawapan yang diberi mententeramkan jiwaku hanya buat seketika. Memang benar apa yang dikatakan yang arif itu tadi, tapi mengapa gelodak jiwa mengatakan ada sesuatu yang lain.


Aku sentiasa terganggu dengan persoalan yang ditimbulkan hati yang mendesak-desak mencari rahsia sebenar sehingga hatiku puas. Kenapa hanya perkara ini begitu mendesak jiwa sedangkan perbuatan itu hanya dilakukan dengan seketika dalam solat.


Sehinggalah di suatu senja yang sangat hening. Hujan lebat mula turun di luar rumah, menghalang langkah insan yang beriman lemah ini untuk ke tempat azan dilaungkan. Ditunaikan tanggungjawabku kepada Yang Maha Pencipta dalam kamar bacaan di rumah. Maghrib itu membuka persoalan lama itu kembali. Mula sahaja tasyahud awal, telunjukku direnung dan membangkitkan kembali persoalan yang sering bermain dijiwaku. Kekhusyukan dalam ibadatku sedikit teganggu, minda ditumpukan kembali kepada bacaan solat supaya hatiku tetap berpaksikan rasa syukurku kepada Yang Menciptakan diriku dengan segala kesempurnaan. Tapi semua itu terganggu kembali bila saja aku berada dalam tasyahud akhir. Sekali lagi aku mengucapkan kalimah “Ashhadu allaa ilaa ha illallah (Aku bersaksi bahawa Tiada Tuhan Yang disembah melainkan Allah) sambil jari telunjukku diangkat menandakan aku mengakui keEsaan Allah s.w.t..


Bagaikan hendak tersembur kandungan dadaku tatkala aku merenung jari telunjukku pada kali ini. Serta merta airmataku mencurah-curah keluar tak tertahan, ditahan sebak dadaku supaya tidak terbatal solatku. Allahuakbar! Allah Maha Besar! Ampunkanlah segala dosa yang telah kulakukan dengan tanganku ini… Ya Allah! Betapa Engkau memuliakan kami manusia dengan kalimah NamaMu pada jasad kami yang kotor ini.. Ampunkanlah kami, ampunkanlah aku… Mulai maghrib hari itu, perbuatan mengangkatkan dan merenung telunjuk dalam tasyahud tidak lagi mengganggu kekhusyukan solatku, tapi ia membuatkan hatiku sentiasa gentar dan sayu.. Sayu mengenangkan dan merindui Allah s.w.t., gentar kerana aku melihat aku ini milik Allah… Ya! Benar.. akhirnya jawapan bagi persoalan itu telah kutemui bila saja terpandang kalimah Allah ditelunjuk kananku.. Subhanallah! Maha Suci Allah! Ampunilah aku sekiranya tangan yang membawa kalimah namaMu yang Maha Suci dan Mulia ini telah aku gunakan untuk melakukan dosa dan maksiat melanggar perintahMu.. Ampunkanlah HambaMu ini Ya Allah….."
Kan?? rnes baca lagi sekali pun rasa sebak pulak .
Kalau kita bandingkan jari telunjuk belah kiri tak menjadi
Bila jari telunjuk belah kanan , ya ! Kalimah Allah seperti diatas
Sekian tazkirah untuk pagi ini
SalamBye animated smallTata !

8 comments:

 1. assalamualaikum...


  Ya Allah........

  ReplyDelete
 2. subhanallah..maha suci Allah...

  ReplyDelete
 3. @Sekamar rindu ; Waalaikumusalam ...

  ReplyDelete
 4. @Ahmad Endo ; Baru tahu kan ~ Gunalah jari tersebut dengan sebaik mungkin :)

  ReplyDelete
 5. @Husna ; Subhanallah ~ Maha Suci Allah ~

  ReplyDelete

Dalam Blog ini adalah Hak Milik rneszaine Taukkk ... HAHA