Followers

Tuesday, July 12, 2011

Resepi : Ikan kerisi masak sos ikan







Salam and Hye BLOGGERS !!!!





Tepat pukul 6pm rnes dengan housemate mesti masak untuk dinner :)
Hari tu kitaorang dah mati kutu
Tak tahu nak masak apa
Yela , ayam tak ada
Yang ada ikan je
Sayur pun tak ada
Adehhh -.-'
Housemate rnes bagi idea masak ikan kerisi masak sos ikan
Yeee ~ Memang aneh bunyinya tapi rasanya memang super slurrpppp la ! ^.^
Memang sedap :)
rnes dah tahu macam mana caranya
Meh sini rnes share dengan u'll pulak :)



RESIPI : IKAN KERISI MASAK SOS IKAN




Bahan bahannya

Ikan kerisi - 3ekor (kerat 2bahagian)
Cili padi - 6biji
Bawang putih - 4ulas
Bawang merah - 1ulas
Sos ikan
Gula
Asam limau nipis (diperah)


Cara caranya

i) Goreng ikan kerisi (tidak terlalu garing) . Kemudian , angkat .
ii) Bawang putih , bawang merah , cili padi ditumbuk dengan menggunakan lesung batu (tidak terlalu lumat)
iii) Panaskan minyak , kemudian masukkan bawang putih , bawang merah dan cili padi yang telah ditumbuk .
iv) Tunggu sehingga 3saat , masukkan pula ikan kerisi tadi , gula , asam limau nipis & sos ikan (Secukup rasa)
v) Tunggu 10saat , angkat ! Dan , dah boleh dihidang :)



Senang je kan :)
Kalau rasa nak berkuah , letak lah air sikit
Kalau rasa tawar , letak lah sos ikan tu lebih sikit





Kami guna sos ikan Tiparos :)












Sekian ~
Tata !






1 comment:

  1. hai,selamat dtg ke rancangan " mari memasak bersama rnes "
    ok, untuk hari ni menu kita adalah Ikan masak sos ikan. hahaha....

    yeahhhhh.....teruskan berkongsi rnes.!!

    ReplyDelete

Dalam Blog ini adalah Hak Milik rneszaine Taukkk ... HAHA